Practice Test # 3

1)Which of the following statements about archaea is false?
A)Some produce methane from carbon dioxide and hydrogen.
B)They lack peptidoglycan in their cell walls.
C)Some are thermoacidophiles; others are extreme halophiles.
D)They evolved before bacteria.
E)They are prokaryotes.

2)What is the outstanding characteristic of the Kingdom Fungi?
A)All members are microscopic.
B)Members absorb dissolved organic matter.
C)All members are photosynthetic.
D)All members are macroscopic.
E)Members absorb dissolved inorganic matter.

3)Which of the following statements about the members of the Kingdom Plantae is false?
A)They use organic carbon sources.
B)They are multicellular.
C)They use inorganic energy sources.
D)They have eukaryotic cells.
E)They can photosynthesize.

4)A genus can best be defined as
A)A taxon belonging to a species.
B)A taxon composed of families.
C)The most specific taxon.
D)A taxon composed of one or more species and below family.
E)A taxon comprised of classes.

5)Biochemical tests are used to determine
A)Enzymatic activities.
B)Staining characteristics.
C)Amino acid sequences.
D)Nucleic acid-base composition.
E)All of the above.

6)Which of the following is NOT based on nucleic-acid hybridization?
A)Southern blotting
B)FISH
C)Western blotting
D)DNA chip
E)PCR

7)Which of the following statements is NOT a reason for classifying viruses in the three domains rather than in a fourth domain?
A)Viruses are obligate parasites.
B)Viruses direct anabolic pathways of host cells.
C)Some viruses can incorporate their genome into a host's genome.
D)Viruses are not composed of cells.
E)None of the above.

8)Which of the following provides taxonomic information that includes the others?
A)Nucleic acid-base composition
B)Biochemical tests
C)Cladogram
D)Nucleic acid hybridization
E)Amino acid sequencing

9)Protist is a diverse group of organisms that are similar in
A)rRNA sequences.
B)Metabolic type.
C)Ecology.
D)Motility.
E)None of the above.

10)The arrangement of organisms into taxa
A)Was designed by Charles Darwin.
B)Is based on evolution.
C)Shows relationships to common ancestors.
D)Is arbitrary.
E)Shows degrees of relatedness between organisms.

11)Which of the following characteristics indicates that two organisms are closely related?
A)Both ferment lactose.
B)Both are cocci.
C)Their DNA can hybridize.
D)Both normally live in clams.
E)Both are motile.

12)Staphylococcus and Streptococcus can be easily differentiated in a laboratory by which one of the following?
A)Gram stain reaction
B)Cell shape
C)Glucose fermentation
D)Ability to cause disease
E)Growth in high salt concentrations

13)Which of the following do you expect to be most resistant to high temperatures?
A)Bacillus subtilis
B)Neisseria gonorrhoeae
C)Eschericia coli
D)Streptococcocus pyogenes
E)Staphylococcus aureus

14)Which of the following is NOT a characteristic of spirochetes?
A)Possess an axial filament
B)Easily observed with brightfield microscopy
C)Gram-negative
D)Difficult to culture in vitro
E)Helical shape

15)You have isolated a bacterium that grows in a medium containing an organic substrate and nitrate in the absence of oxygen. The nitrate is reduced to nitrogen gas. You can be sure that this bacterium is
A)A chemoautotroph.
B)A photoautotroph.
C)A photoheterotroph.
D)Gram-positive.
E)Using anaerobic respiration.

16)Which of the following pairs is mismatched?
A)Cytophaga  a gliding, nonfruiting bacterium
B)Dissimilatory sulfate-reducing bacteria  produce H2S
C)Chemoautotrophic bacteria  fix atmospheric nitrogen
D)Actinomycetes  reproduce by fragmentation
E)Archaea  extremophiles

17)You have isolated a bacterium that grows in a medium containing only inorganic nutrients. Ammonia is oxidized to nitrate ion. This bacterium is
A)Using anaerobic respiration.
B)Gram-negative.
C)A chemoautotroph.
D)A photoautotroph
E)A photoheterotroph.

18)Escherichia coli belongs to the
A)Actinomycetes.
B)Gram-positive bacteria.
C)Green sulfur bacteria.
D)Spirochetes.
E)Proteobacteria.

19)Which of the following statements about the causative agent of Rocky Mountain spotted fever is false?
A)It is found in soil and water.
B)It is an intracellular parasite.
C)It is gram-negative.
D)It is in the genus Rickettsia.
E)It is transmitted by ticks.

20)A primary difference between cyanobacteria and purple and green phototrophic bacteria is
A)Electron donor for CO2 reduction.
B)Cell wall type.
C)Energy source.
D)Color.
E)Cell type.

21)Which of the following is the best reason to classify Streptococcus in the Lactobacillales?
A)rRNA sequences
B)Gram reaction
C)Morphology
D)Fermentation of lactose
E)Found in dairy products

22)All of the following bacteria are gram-positive. Which does NOT belong with the others?
A)Listeria
B)Bacillus
C)Actinomyces
D)Corynebacterium
E)Mycobacterium

23)You have isolated a prokaryotic cell. The first step in identification is a(n)
A)DNA fingerprint.
B)Gram stain.
C)Flagella stain.
D)Lactose fermentation test.
E)Endospore stain.

24)Which of the following pairs is mismatched?
A)Pseudomonas  gram-positive
B)Spirochete  axial filament
C)Enterics  gram-negative
D)Aerobic, helical bacteria  gram-negative
E)Mycobacteria  acid-fast

25)Mycoplasmas differ from other bacteria in that they
A)Are acid-fast.
B)Grow inside host cells.
C)Are motile.
D)Are gram-negative.
E)Lack a cell wall.

26)Which of the following statements about fungi is false?
A)Few fungi are pathogenic to humans.
B)Most fungi are aerobic.
C)All fungi have eukaryotic cells.
D)Fungi are heterotrophic.
E)All fungi are unicellular.

27)Which of the following statements about the Oomycote algae is false?
A)They have chlorophyll.
B)They form hyphae.
C)They produce zoospores in a sporangium.
D)They cause plant diseases.
E)They reproduce sexually.

28)Seventeen patients in ten hospitals had cutaneous infections caused by Rhizopus. In all 17 patients, Elastoplast bandages were placed over sterile gauze pads to cover wounds. Fourteen of the patients had surgical wounds, two had venous line insertion sites, and one had a bite wound. Lesions present when the bandages were removed ranged from vesiculopustular eruptions to ulcerations and skin necrosis requiring debridement. Fungi are more likely than bacteria to contaminate bandages because
A)They cannot tolerate high osmotic pressure.
B)They can tolerate low-moisture conditions.
C)They are aerobic.
D)They have a fermentative metabolism.
E)They prefer a neutral environment (pH 7).

29)Which of the following pairs is mismatched?
A)Karyogamy  fusion of nucleus
B)Deuteromycota  a phylum of fungi
C)Meiosis  cell division resulting in haploid cells
D)Anamorph  produces asexual spores
E)Plasmogamy  union of two haploid cells

30)Which of the following tends to be more complex in a parasitic helminth than in free-living helminths?
A)Locomotion
B)Digestive system
C)Reproductive system
D)Nervous system
E)All of the above are more complex in a parasitic helminth.

31)Which of the following pairs are mismatched?
1. Arthroconidium  formed by fragmentation
2. Sporangiospore  formed within hyphae
3. Conidiospore  formed in a chain
4. Blastoconidium  formed from a bud
5. Chlamydoconidium  formed in a sac
A)1 and 2 B) 4 and 5 C) 2 and 5 D) 3 and 4 E) 2 and 3

32)Helminthic diseases are usually transmitted to humans by
A)Respiratory route.
B)Aerosols.
C)Genitourinary route.
D)Gastrointestinal route.
E)Vectors.

33)Which stage immediately precedes the adult?
A)Redia
B)Metacercaria
C)Cercaria
D)Proglottid
E)Miracidium

34)Which of the following statements about algae is false?
A)They use CO2 as their carbon source.
B)All are unicellular.
C)They produce oxygen from hydrolysis of water.
D)They use light as their energy source.
E)Some are capable of sexual reproduction.

35)Below are several paired items referring to the heartworm Dirofilaria immitis. Which of the pairs is mismatched?
A)Mosquito  vector
B)Mosquito  definitive host
C)Dog  sexual reproduction
D)Dog  definitive host
E)All of the above are correctly matched.

36)All algae are
A)Toxic.
B)Photoautotrophs.
C)Unicellular.
D)Plants.
E)None of the above.

37)What do most of tapeworms eat?
A)Intestinal contents
B)Red blood cells
C)Host tissues
D)Intestinal bacteria
E)Plant matter

38)Multinucleated amoebalike cells that produce funguslike spores.
A)Cellular slime mold
B)Plasmodial slime mold
C)Tapeworm
D)Ascomycete
E)Euglenozoa

39)Which of the following pairs is mismatched?
A)Mosquito  encephalitis
B)Tick  Rocky Mountain spotted fever
C)Tick  Lyme disease
D)Mosquito  Pneumocystis
E)Mosquito  malaria

40)Which of the following groups of algae does NOT produce compounds that are toxic to humans?
A)Red algae
B)Dinoflagellates
C)Diatoms
D)Green algae
E)All of the above produce compounds toxic to humans.

41)Yeast infections are caused by
A)Candida albicans.
B)Saccharomyces cerevisiae.
C)Histoplasma.
D)Penicillium.
E)Aspergillus.

42)In which of the following ways do viruses differ from bacteria?
A)Viruses are obligate intracellular parasites.
B)Viruses don't have any nucleic acid.
C)Viruses are filterable.
D)Viruses don't reproduce.
E)Viruses are not composed of cells.

43)Which of the following statements about spikes is false?
A)They are used for absorption.
B)They are found only on nonenveloped viruses.
C)They may cause hemagglutination.
D)They are used for penetration.
E)They are found only on enveloped viruses.

44)Which of the following is NOT used as a criterion to classify viruses?
A)Biochemical tests
B)Morphology
C)Number of capsomeres
D)Size
E)Nucleic acid

45)Which of the following is NOT a method of culturing viruses?
A)In embryonated eggs
B)In cell culture
C)In culture media
D)In laboratory animals
E)None of the above

Figure 13.1

 



46)In Figure 13.1, the structures illustrated are composed of
A)Capsids.
B)RNA.
C)DNA.
D)DNA or RNA.
E)Capsomeres.

47)A clear area against a confluent "lawn" of bacteria is called a
A)Pock.
B)Phage.
C)Cell lysis.
D)Rash.
E)Plaque.

48)Which of the following statements is false?
A)A prophage can pop out of the chromosome.
B)A prophage is phage DNA inserted into a bacterial chromosome.
C)Prophage genes are represented by a repressor protein coded for by the prophage.
D)The prophage makes the host cell immune to infection by other phages.
E)A prophage may result in new properties of the host cell.

49)An infectious protein is a
A)Retrovirus.
B)Bacteriophage.
C)Papovavirus.
D)Prion.
E)Viroid.

50)An example of a latent viral infection is
A)Cold sores.
B)Influenza.
C)Mumps.
D)Subacute sclerosing panencephalitis.
E)Smallpox.

51)To which group does a small, nonenveloped single-stranded RNA virus most likely belong?
A)Picornavirus
B)Retrovirus
C)Togavirus
D)Herpesvirus
E)Papovavirus

52)Put the following in the correct order for DNA-virus replication:
1-Maturation; 2-DNA synthesis; 3-Transcription; 4-Translation.
A)3, 4, 1, 2 B) 4, 3, 2, 1 C) 4, 1, 2, 3 D) 2, 3, 4, 1 E) 1, 2, 3, 4

53)DNA made from an RNA template will be incorporated into the virus capsid of
A)Herpesviridae.
B)Hepadnaviridae.
C)Influenzavirus.
D)Bacteriophage families.
E)Retroviridae.

54)Which of the following is most likely a product of an early gene?
A)Lysozyme
B)Capsid proteins
C)Envelope proteins
D)Spike proteins
E)DNA polymerase
 

Key:

1)D

2)B

3)A

4)D

5)A

6)A

7)D

8)C

9)E

10)E

11)C

12)E

13)A

14)B

15)E

16)C

17)C

18)E

19)A

20)A

21)A

22)E

23)B

24)A

25)E

26)E

27)A

28)B

29)B

30)C

31)C

32)D

33)B

34)B

35)B

36)E

37)A

38)B

39)D

40)D

41)A

42)E

43)D

44)A

45)C

46)E

47)E

48)D

49)D

50)A

51)A

52)D

53)B

54)E